Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Verslag HWP Jubileumtoernooi (10-07-2021).pdf
Vorige pagina
RSS feed

19 december

KNSB online competitie van start
Vandaag stond ronde 1 en 2 op het programma van de KNSB online competitie. Deze competitie is een alternatief voor de fysieke competitie die vanwege de corona maatregelen niet door zal gaan dit seizoen. Met drie teams zullen we ten strijde gaan. Ons eerste team speelt in de hoogste klasse namelijk de Meester-/Eerste klasse. HWP 2 komt uit in de tweede klasse en HWP 3 in de zesde klasse.

Uitslagen ronde 1:
HWP 1 - Zukertort Amstelveen 1 9-1
HWP 2 - Almere 1 4,5-5,5
HWP 3 - DD 2 3-7

Uitslagen ronde 2:
HWP 1 - Krimpen aan de IJssel 4-6
HWP 2 - VAS 1 5,5-4,5
HWP 3 - Dordrecht 2 8-2

Ronde 3 en 4 worden op 16 januari 2021 gespeeld.

Voor alle uitslagen: https://knsb.netstand.nl/scores/index/28

Auteur: Ranco Bogaard


13 december

De eeuwige tweede
HWP Sas van Gent wint twee keer kort na elkaar de zondagse Teambattle op Lichess. U heeft er alle belang bij om ons zo snel mogelijk af te stoppen.

De Fransman Raymond Poulidor (1936 – 2019) was een uitstekende wielrenner met heel wat grote wielerklassiekers op zijn palmares. Toch zal men hem het best herinneren voor een niet-gebeurtenis: in 14 deelnames kon Poulidor nooit de Ronde van Frankrijk winnen. Acht keer stond ‘Poupou’ in Parijs op het podium, telkens nipt verslagen door zijn grote rivalen van die tijd, Jacques Anquetil en Eddy Merckx.

HWP, een amalgaamploeg die de onmogelijke culturele verschillen tussen Vlamingen en Hollanders probeert te overbruggen door sportief succes, zoals een huurlingenleger bij elkaar wordt gehouden door plunderingen en een billijke verdeling van de oorlogsbuit, verging het acht weken lang net zo. In 8 Teambattles bleef HWP maar liefst 7 keer op het tweede trapje steken, tot wanhoop van het bestuur, de spelers en de regionale sportpers. In sportaangelegenheden is de tweede plaats de meest ondankbare. De bittere pil van de ontgoocheling kan slechts verguld worden door ruime financiële compensaties. U begrijpt meteen waar het schoentje knelt.

Om aan dit euvel te verhelpen, werden de grote middelen niet geschuwd. Zo bracht onze ploegkapitein een geheim wapen in stelling: een zeer sterke IM die ons spijts zijn belangrijke familiale verantwoordelijkheden naar de zege zou voeren. De inzet van een nieuwe voorman bleek ijdele hoop. Onze ‘Principatibus’ keerde snel naar de knusse gezelligheid van zijn woonkamer terug toen hij bij zijn eerste onfortuinlijke aantreden van valsspelen werd beschuldigd.

Vervolgens gooiden we het over een andere boeg. Bij de volgende deelname mikten we op een zo breed mogelijke mobilisatie van HWP’ers. En alhoewel de enthousiaste inzet van ervaren en minder ervaren internetschakers hartverwarmend is, blijft toch het feit dat enkel de 10 hoogste scores meetellen in de finale rangschikking. De andere ploegen komen misschien niet in zo’n grote getale opdagen, maar komen kwalitatief toch erg sterk voor de dag.

Een laatste kritische analyse bracht aan het licht dat de negatieve sfeer in het wekelijkse videogesprek onze resultaten ongunstig beïnvloedde. Zo moest ondergetekende het maar al te vaak ontgelden, omdat hij geen loper van een paard kan onderscheiden. Van hogerhand kwam dan ook de instructie om een meer opbouwende, positieve, ‘feel good’ stemming te creëren in de Skype-chat. Het moet gezegd; een constructieve houding gaat de ene persoon al beter af dan de andere. Het verbaast je soms met wat voor autoritaire karakters je een ploeg deelt.

Ondanks de hierboven beschreven inspanningen mocht het allemaal niet baten. HWP bleef de tweede plaatsen aan elkaar rijgen. Tot plots…

Thriller

In de Teambattle van 22 november kon HWP Sas van Gent eindelijk de ban breken. In de laatste seconden wipten we over onze vaste kwelgeesten, het Leidsch Schaakgenootschap. Zoals elke week hadden we het podium steeds in het vizier, maar de Leidenaars gingen nog net iets verwoeder van start en namen een ruime voorsprong. Pas in het laatste kwartier kwamen de scores dichter bij elkaar en beseften we dat er een stunt mogelijk was.

Einmal ist keinmal

Een dergelijke triomf in extremis zorgt natuurlijk voor een gloed die nog lang blijft nazinderen. Hoewel we in de Teambattle van 29 november LSG nog goedhartig de eerste plaats gunden (HWP: 2de), zoals Caesar clementie verleende aan zijn gijzelnemers, was het vorige week weer prijs. Ditmaal drukten de Vlaamse Zeeuwen en de Zeeuwse Vlamingen van begin tot eind hun stempel. Onze topspeler Thibaut Maenhout haalde ook nipt het individueel klassement binnen.

Zo’n ruime zege geeft natuurlijk te denken. Zal er nog een ploeg in staat zijn om ons af te stoppen? Is er iemand die onze van zelfvoldaanheid druipende grijns nog kan ombuigen? Ik wil iedereen in ieder geval van harte uitnodigen om aan de laatste 3 Teambattles van het seizoen deel te nemen. Grijp uw kans om HWP opnieuw naar zijn eeuwige tweede plaats te verwijzen. Het is een (hopelijk) tijdelijk surrogaat voor het echte clubschaak, maar het is het beste wat er momenteel voorhanden is. Dank aan Govert Pellikaan om ons grijze kluizenaarsbestaan wat kleur te geven!

Auteur: Glen De Schampheleire


12 december

PZC: Maenhout en Leenhouts leiden HWP naar online overwinning
De schakers van Het Witte Paard uit Sas van Gent hebben zondag met volle overtuiging de tiende ronde van de online competitie gewonnen. De voorsprong op nummer twee SV Paul Keres was liefst 29 punten.

Vanaf de start waren de Zeeuws-Vlamingen scherp en stond het team aan de kop van de ranglijst. Daarbij moest wel gezegd worden dat de tegenstand iets minder was dan in de afgelopen weken. Dat neemt niet weg dat Het Witte Paard, een week eerder tweede geworden, goed voor de dag kwam. Thibaut Maenhout was met 45 punten de gevierde man bij HWP. Koen Leenhouts had met 44 punten ook een groot aandeel in de zege.

Tiende ronde internetschaakcompetitie: 1. HWP Sas van Gent 303, 2. SV Paul Keres 274, 3. Leidsch Schaakgenootschap 263, 4. SG KiNG 251, 5. SG Max Euwe 246, 6. Winterswijk/Suedlohn 218, 7. De Stukkenjagers 200, 8. HWP Haarlem 181, 9. Locatie Ongebonden schaken 174, 10. Schaakclub Santpoort 134.

Auteur: Bron PZC / 7 december 2020


24 november

Achtste keer, goede keer
In de eerste zeven teambattles van het nieuwe seizoen eindigden we even zovele keren op het podium; we begonnen met een derde plaats, waarna zes tweede plaatsen volgden. Wie dacht dat na zeven vette weken, nu het tijdperk van de zeven magere weken was begonnen, kwam bedrogen uit. Op 22 november pakten we onze eerste titel van dit seizoen, en de tweede in totaal, na een zinderende slotfase.
De eerste anderhalf uur van de teambattle verliepen zoals ze elke week verlopen. We streden mee in de top-3, maar uitzicht op een eerste plaats hadden we niet echt. Positief puntje deze week was de grote kwantitatieve deelname van de zijde van HWP. Maar liefst 19 Witte Paarden namen plaats achter de virtuele borden en dat alleen al is iets waar we trots op mogen zijn.
Het laatste kwartier werd spannender en spannender toen we ons opeens realiseerden dat een eerste plaats nog niet helemaal uit zicht was. In de teamchat werd de boel op scherp gezet, de turbo ging aan en iedere minuut kwamen we iets dichterbij leider LSG. In de zoemer tikten we nog enkele belangrijke punten binnen, waardoor we de zege pakten. Uiteindelijk stonden we het gehele toernooi maar één luttele seconde bovenaan, maar dit was wel de laatste seconde, de seconde die telde.
Glen was onze topscoorder met solide spel. Zelf werd ik tweede van het team, waarbij de laatste winst erg belangrijk was. Benjamin eindigde derde, maar speelde het best en is rap uitgegroeid tot een uiterst belangrijke kracht. Andere mooie prestaties waren er voor ons nieuwe lid William Boudry, voor Nele Vanhuyse en ook Johan en Ranco scoorden beter dan op grond van hun rating verwacht mocht worden.
Laten we hopen dat we ons kunstje nog eens kunnen herhalen. Nog steeds geldt: iedereen is welkom, dus sluit je gerust aan bij ons team!

Auteur: Koen Leenhouts


7 oktober

Grote Clubactie 2020
Ook dit jaar doet HWP weer mee aan de Grote Clubactie!
Als je loten wilt kopen, dan kun je dit doorgeven aan secretaris Manuel Colsen (m.m.m.colsen@zeelandnet.nl).
De prijs per lot is 3 euro.
De trekking vindt plaats op woensdag 9 december 2020.
80% van de opbrengst gaat direct naar de clubkas!
Alvast hartelijk dank!!

Auteur: Manuel Colsen