Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Teambattle (20-12-2020).docx
Vorige pagina
RSS feed

18 mei

HWP gaat in beroep
HWP heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de competitieleider op het protest inzake de wedstrijd van het eerste team tegen De Stukkenjagers op 18 april. HWP speelde die wedstrijd onder protest omdat er ernstige geluidsoverlast was als gevolg van concerten op het plein voor de speelzaal in hartje Tilburg. De competitieleider wees het verzoek af omdat De Stukkenjagers niets te verwijten viel, de scheidsrechter niet had ingegrepen en geluidsoverlast een subjectief gegeven is. HWP acht het beroepschrift onvoldoende gemotiveerd en vraagt de Commissie van Beroep om de wedstrijd te laten overspelen. De uitspraak van de Commissie van Beroep is sportief niet meer van belang omdat HWP in de slotronde van de competitie het kampioenschap binnenhaalde. Toch vindt de club het van belang dat er vastgesteld wordt dat er onder dergelijke omstandigheden geen KNSB-wedstrijden gespeeld mogen worden.


10 mei

HWP 4 overklast DZD 1
Op 9 mei 2009 werd in Axel de gezamenlijke slotronde gespeeld in de ZSB Hoofdklasse.
HWP 4 ontving DZD 1. Het werd al gauw duidelijk dat we weer gingen winnen. Weliswaar werden eerst drie remises toegestaan. Henk de Ridder nam te vlug genoegen met een halfje. Henk zag pas na de puntendeling dat zijn pluspion meer waard was dan hij dacht. Er was een eindspel ontstaan waarin Henk een dubbelpion had en een slechte loper. Toch was er een winstvariant die Henk niet zag. Al gauw volgden Philippe Bekaert en Steven Rademakers zijn voorbeeld, doch in die partijen was een winstvoortzetting niet voor het oprapen. Zoals de laatste wedstrijden steeds het geval is begonnen de 3 onderste borden van zich te spreken. Bernard de Bruycker, Rudi Pauwels en Tom Lammens wilden maar een ding en dat was winnen. Ze slaagden met vlag en wimpel, waardoor de tussenstand op 4,5-1,5 kwam en de wedstrijd gewonnen was. Andre Galle had intussen zijn tegenstander helemaal in de tang en verhoogde de score met een vol punt. Nu was alleen onze eerstebord speler John Gommers nog aan het worstelen. Hij kwam in een bekende variant van de Caro Kan terecht waar hij te weinig theorie van beheerste. Gelukkig voor hem hield ook bij zijn tegenstander op de negende zet ook de theorie op. Zet 9 van zwart was fout, doch i.p.v. de krachtzet 10. Dxb7 ruilde wit onnodig. Vanaf dat moment kwam John langzaam maar zeker terug in de wedstrijd, waarna hij ook nog de gelegenheid kreeg zijn uitstekende eindspelkennis te demonsteren en het volle punt te scoren.

Verslag van teamleider Henk de Ridder
HWP 4   DZD 1   6,5-1,5
1 J.Gommers 1919 W.Meulblok 1890 1-0
2 H. de Ridder 1832 P.v.d.Borgt 1891 ½-½
3 A. Galle 1929 R. den Hollander 1653 1-0
4 S. Rademakers 1659 C. Heijboer 1689 ½-½
5 Ph. Bekaert 1881 R. Sorber 1735 ½-½
6 B. de Bruycker 2195 T. van Vliet 1696 1-0
7 R. Pauwels 1800 J. Capello 1662 1-0
8 T. Lammens 1822 B. Koeman 1685 1-0

Auteur: Henk de Ridder


10 mei

HWP II klopt WSC in slotduel
In de laatste ronde moest het tweede team aantreden tegen de Westlandse Schaak Combinatie. Aangezien er voor beide teams geen degradatie of een kampioenschap of het spel stond, kon er vrij gespeeld worden.
Aan bord 8 opende teamleider Han Schut de score met een winst in 16 zetten. De tegenstander vergat dat een gepend stuk een slechte verdediger is. De witte dame kon daardoor de zwarte koning snel bedreigen waarop spoedig mat volgde: 1-0.
Mark Lacrosse overzag een tussenzet van zijn tegenstander wat leidde tot een dodelijke mataanval: 1-1.
De jonge Jason Vandenberghe boekte een gedegen overwinning op bord 7. Na een ongebruikelijke Siciliaanse opening verbeterde hij zijn stukken met iedere zet verder. Dit culmineerde uiteindelijk in een niet te weerstane mataanval. Op de 40ste zet ging zijn tegenstander in verloren stelling door de vlag: 2-1.
Maarten Rademakers won een kwaliteit maar miste vervolgens deze loper op g7 en werd matgezet: 2-2.
De partij van Eva Baekelant begon als een scherpe aanvalspartij maar ging over in een eindspel waarin Eva twee pionnen haar opponent wist te winnen. Met een pion meer en een paard versus een loper wist zij uiteindelijk haar tegenstander met een briljante ‘Zugzwang’ eronder te krijgen: 3-2.
Lisa Schut speelde met zwart haar opening actief en won een pion die ze tot in het eindspel wist vast te houden. Door knap manoeuvreren won Lisa een tweede pion en daarmee de partij: 4-2.
Ivo Timmermans had een schijnbaar voordeel in de opening dat uiteindelijk verzandde in een toreneindspel dat remise werd: 4½-2½.
Harry Provoost gebruikte de volle 6 uren om zijn tegenstander eronder te krijgen. In een eindspel met een pion meer wist hij uiteindelijk zijn tegenstander in tijdnood te verschalken: 5½-2½.
HWP II   WSC I   5½-2½
1 Lisa Schut T. van Dijk 1-0
2 Ivo Timmermans M. Pietersma ½-½
3 Harry Provoost M. Hofman 1-0
4 Mark Lacrosse P. Brasser 0-1
5 Maarten Rademakers M. Van Woerden 0-1
6 Eva Baekelant J. Valstar 1-0
7 Jason Vandenberghe M. Kindt 1-0
8 Han Schut A. Dekker 1-0

Auteur: Han Schut


10 mei

HWP schrijft opnieuw geschiedenis; derde team sluit seizoen waardig af met 6-2 zege op hekkensluiter.
HWP heeft op zaterdag 9 mei 2009 wederom geschiedenis geschreven. Het eerste team maakte de verwachte, maar o zo lastige stap naar de Meesterklasse en het vijfde team promoveerde voor het eerst naar de Hoofdklasse van de ZSB. Het tweede, derde en vierde team handhaafden zich ruim in hun respectievelijke klassen, zodat in de clubcompetitie alle doelstellingen voor dit seizoen zijn gehaald. Reden voor grote feestvreugde in het Meulegat in Sluiskil, waar tijdens de aansluitende maaltijd, voordracht van Bernard de Bruycker, ledenvergadering en het 'rondje bar' uiting aan gegeven werd.
Het succes kwam niet vanzelf en mag toch opmerkelijk genoemd worden, na het afhaken van vaste waarden als Tanguy Ringoir, Gunther Deleyn, Frederic Decoster, Johan de Zwart en Jim van de Vreede, het vertrek van Arthur Hugaert en het overlijden van Robert van Waterschoot. In enkele wedstrijden moesten we daarom met een onvolledig team opdraven. Gelukkig kwamen er nieuwe krachten bij in de persoon van Jason vandenBerghe, Rob Michiels en Sadik Bajraktari, die meteen hun visitekaartje hebben afgegeven. En de jeugdspelers hebben zich op een fraaie manier verder ontwikkeld.
Het derde team gaf het wisselvallige seizoen in de laatste ronde glans door een ruime 6-2 overwinning op hekkensluiter Erasmus. Na een snelle remise van Herman van de Wynkele ontspon zich in eerste instantie een open wedstrijd waarvan de uitslag ongewis was. Walter Tonoli, Eric van de Wynkele, Etienne van Leeuwen en Marnix van der Zalm hadden echter wel het initiatief. En nog ruim voor de eerste tijdcontrole begonnen te punten binnen te stromen. Frederic Verduyn, Walter Tonoli en Eric van de Wynkele hadden hun tegenstanders fraai overspeeld. Frans Snijders, Etienne van Leeuwen en Marnix van der Zalm wisten hun betere stellingen net niet te verzilveren, maar Rudy van de Wynkele haalde de vis in het verre eindspel toch nog op het droge. Een verdiende 6-2 en een zesde plaats in de 3e klasse F waren het eindresultaat.
HWP III   Erasmus   6-2
1 Federic Verduyn Jos van der Kaap 1-0
2 Walter Tonoli Leo Verhoeven 1-0
3 Eric van de Wynkele Jan Seeleman 1-0
4 Etienne van Leeuwen Jaap Staal ½-½
5 Herman van de Wynkele Henk de Kleijnen ½-½
6 Marnix van der Zalm Pim Kleinjan ½-½
7 Frans Snijders Jaap van Meerkerk ½-½
8 Rudy van de Wynkele Leo de Jager 1-0

Auteur: Marnix van der Zalm


10 mei

HWP 5 kan promoveren naar de Hoofdklasse ZSB.
De opgave vooraf was duidelijk: winnen betekende een zekere 2e plaats en recht op promotie. De wedstrijd begon goed toen Sadik Bajraktari zijn koningsaanval winnend wist af te sluiten, 1 - 0. Kort daarna kon Manuel Colsen een punt bijschrijven, 2 - 0. Maar Cor Provoost bracht de spanning terug, volgens zeggen in een zet paard plus toren weggegeven, hoe doe je zoiets? Dus 2 - 1. Gert van Rij stond een gambiet pion voor, toen de stelling naar het eindspel neigde en zijn tegenstander een verzwakking toeliet was een aanval met de zware stukken plots direct beslissend, 3 - 1. Nick Wegman had een pion weggegeven in een onduidelijke stelling, maar hij kon nu remise aanbieden en zijn tegenstander accepteerde, 3.5 - 1.5 Daarmee was de zege een feit, dat Cees Smits vervolgens nog verloor was alleen van belang voor de statistiek. Hiermee is het project om HWP 5 in de Hoofdklasse ZSB te brengen succesvol afgerond. Nu nog genoeg spelers hiervoor vinden (HWP 5 gaat dan van 6 naar 8 spelers), dat wordt de uitdaging voor de komende zomerperiode.
HWP 5   Souburg 4   3.5 - 2.5
1 Gert van Rij 2018 Merijn van Broekhoven 1507 1-0
2 Nick Wegman 1679 Walter Franse 1556 ½-½
3 Cees Smits 1696 L. van den Hooven 0-1
4 Sadik Bajraktari Cees Rouw 1488 1-0
5 Cor Provoost 1698 Alex Nagelhout 1411 0-1
6 Manuel Colsen 1475 Wolfgang Reichpietsch 1361 1-0

Auteur: Gert van Rij