Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
HWP-jeugdtoernooi (verslag en eindstanden) (21-09-2019).pdf
Vorige pagina
RSS feed

15 februari

Zeeuws kampioenschap jeugd 2009
Tja daar zit je dan op een rustige zondagmiddag en dan word je opeens gebeld door de voorzitter met de vraag: Zou je een stukje voor de website willen schrijven. Nee antwoorden zou onbeleefd zijn dus moest ik deze zware taak wel opnemen.
De eerste speeldag begon rustig met een overwinning op Sean Leydekkers nadat ik na 9 zetten al een stuk won en na 16 zetten gingen de stukken weer terug in het doosje. De 2e ronde al gelijk een verrassing met wit tegen Rien de Bock. Na 26 zetten kwam ik in een stelling waar iedere jeugdtrainer, dus ook Nick Dubbeldam, van schrikt: 6 geïsoleerde pionnen … Hoe ik dat had gedaan was voor mij ook een raadsel, maar ze stonden er opeens. Gelukkig zaten we beide in tijdnood en op zet 33 won ik een 2e pion die ook de partij besliste. Op naar de 2e speeldag dan maar met de gedachte die ik al vreesde: met zwart tegen de nummer 2 geplaatst Joey van de Braak. In de auto had ik een andere variant van de Sveshnikov gezien namelijk 11 … Lb7 ik zag dat ik daarna een paardenmanoeuvre moest doen via b8-d7-c5, maar de rest was een raadsel voor me. Gelukkig was hij ook niet goed op de hoogte van die theorie en na 22 zetten stond een gelijke stelling. Op zet 23 speelde hij g4, met een remiseaanbod, de zet waar ik op de 1e zet al bang voor was, maar ik zag een mooi veld op f4 en in tijdnood deed een kwaloffer wonderen aangezien het mat of dame winst was. De 4e ronde tegen David de Feijter was een saai partij maar na wat murwe won ik een pion en volgde de rest. Hierdoor ging ik met een punt voorsprong de 3e speeldag in. Toen met zwart in de 5e ronde tegen Maxim le Clerq. Weer een Goesenaar dus weer een Sveshnikov. Hier speelde ik wel een hoofdvariant en na een ongelukkige damezet die goed oogde kwam ik geforceerd in een betere stelling en in een betere stelling komen de combinaties vanzelf dus hier ook. De partij kan je hier vinden. Met nog steeds 1 punt voorsprong op Joey ging ik de laatste ronde in. Tegen Renzo Ducarmon was het vrij snel remise zodat ik eerste was bij de A’s en Renzo eerste bij de B’s. 2e bij de A’s werd Joey en 3e werd Rien.


8 februari

Competitieronde 7 februari
In de 5e ronde van de KNSB-competitie heeft HWP 1 goede zaken gedaan door in Rotterdam met 4,5 - 5,5 te winnen van medekoploper RSR Ivoren Toren. Door de overwinning staan de Zeeuws-Vlamingen nu twee matchpunten voor op de concurrentie.

Goed was het evenwel niet vanmiddag. Teveel goede stellingen werden om zeep geholpen, waardoor de wedstrijd nog enigszins spannend werd.

Halverwege zag het er allemaal nog bijzonder rooskleurig uit. Op bijna alle borden had HWP een klein of groot voordeel. Slechts bij Tom Piceu leken de kansen aan Rotterdamse kant te liggen. Het eerst mis ging het bij Kees Nieuwelink. In een riante stelling (vrijwel gewonnen) verwisselde hij twee zetten en kon onmiddellijk opgeven. Iets geleidelijker ging het bij Ivo Timmermans. Een duidelijk betere stelling veranderde in een slechtere. Toen zijn tegenstander de kans kreeg af te wikkelen naar een gewonnen eindspel, aarzelde hij geen moment. Hans Groffen noteerde zijn vijfde halfje. In een iets beter eindspel forceerde zijn tegenstander herhaling van zetten: 2,5 - 0,5.

Via een meevaller kwam HWP terug in de wedstrijd. Tom Piceu had voldoende tegenspel gekregen om het zijn tegenstander moeilijk te maken. Het resulteerde in een zwaar bevochten overwinning. Tom behoudt zijn 100% score. Lang konden we er niet van genieten, want ook Thibaut Maenhout verknoeide een prachtige stelling en verloor: 3,5 - 1,5.

Tieme Verlinde redde de wedstrijd voor HWP. Hoewel zijn stelling het niet rechtvaardigde, sloeg hij een remise-aanbod af. Even ging hij langs de afgrond, maar daarna werd zijn tegenstander vakkundig opgeknoopt: 3,5 - 2,5.

Daarmee was de wedstrijd beslist, want uit de resterende partijen zou HWP drie punten halen. Koen Leenhouts maakte professioneel remise, waarna Steven Geirnaert en Helmut Cardon hun partijen wonnen. Aan Johan Goormachtigh de taak om zijn gelijkstaand eindspel ondanks een fikse tijdsachterstand remise te maken. Dat deed hij overtuigend, zodat de matchpunten mee naar Zeeland gingen.

HWP loopt dus uit op de concurrentie, maar kreeg vanmiddag een duidelijke waarschuwing. In de slotfase van de competitie zal het beter moeten presteren dan vanmiddag in Rotterdam.

 

De uitslagen en verslagen van de andere teams zullen op deze pagina verschijnen als ik ze binnenheb


5 januari

Lisa Schut haalt 2de WIM norm
In het Spaanse plaatsje L'Estartit haalde Lisa haar tweede WIM norm met een tpr van 2348.
Ze legde de basis hiervoor in het begin van het toernooi met 2 remises tegen de GM's Moskalenko (de co-winnaar van het sterke Benidorm) en Djuric.
De winst tegen de franse IM Vernay in de 8ste ronde verzekerde haar van de norm.
De laatste ronde speelde ze tegen de russische IM Nikolaev. Het was een spannende partij, en Lisa deed er alles aan om te winnen. Tot in de tijdnood fase vocht ze, maar ondanks een pionnetje meer moest ze in remise berusten. Bij winst had ze een WGM norm gehad.
Met 5.5 punten eindigde Lisa op de 13de plaats. Het toernooi werd gewonnen door GM Konstantin Maslak.

 

Informatie over het toernooi is te vinden op de site:
http://www.openillesmedes.com/


13 december

Competitieronde 13 december
Het eerste team van HWP had vanmiddag in Sluiskil weinig moeite met het tweede team van HMC Calder uit Den Bosch. De 8-2 overwinning gaf de verhoudingen goed weer. HWP speelde zonder Paul Motwani en Gunter Deleyn. Na een korte remise van invaller Walter Tonoli tegen Loek Mostertman bracht Tom Piceu HWP op voorsprong. Zijn tegenstander, oud-HWP-er Daniel Vanheirzeele, raakte direct na de opening het spoor al bijster. Teamleider Hans Groffen bracht de stand op 2-1. In een iets mindere stelling accepteerde hij het remise-aanbod van Joris Broekmeulen. Daarna liep HWP snel uit via overwinningen van invaller Kees Nieuwelink (die tegenstander Brent Burg geen schijn van kans gaf) en Thibaut Maenhout (overtuigende winst tegen Ronnie de Hoog). De beste prestatie van de middag kwam op naam van Tieme Verlinde die in een vlekkeloze partij de sterke Erika Sziva van het bord schoof. Aan Johan Goormachtigh de eer om de match-winst binnen te halen. Zijn tegenstander Tim Mazajchik toonde zich slecht op de hoogte in een mode-variant en keek al snel tegen een verloren stelling aan. Tussenstand 6-1. In een zeer rommelige partij bleek Koen Leenhouts slagvaardiger dan Tom Verhoeven. Hij bracht daarmee de stand op 7-1. Toen pas kon HMC Calder iets terug doen. Teamleider Bob Jansen had de hele middag een gewonnen stelling in handen tegen Steven Geirnaert, die in de opening een aantal raadselachtige zetten had geproduceerd. In grote tijdnood wist Jansen het punt binnen te halen. Helmut Cardon tenslotte nam alle tijd om het voordelige toreneindspel in winst om te zetten. Eindstand 8-2. HWP verstevigt met deze zege zijn koppositie en kan met vertrouwen de slotfase van de competitie tegemoet zien. Op 7 februari 2009 volgt de hervatting met een uitwedstrijd tegen RSR Ivoren Toren uit Rotterdam. De uitslagen en verslagen van andere teams zullen hier worden gezet als ik ze binnenheb.


8 december

Verslagen en uitslagen insturen
Ik heb de laatste tijd gewerkt aan een script dat voor mij veel tijd bespaard na een competitieronde. Vanaf nu accepteer ik ook alleen een verslag en uitslagen als ze via deze manier zijn ingeleverd bij mij.  Voor jullie is het in mijn ogen ook makkelijker, meer info daarover en hoe je de uitslagen moet invullen kan je hier vinden.De plek waar je ze moet invullen kan je vinden in het kopje verslag sturen in het menu links.site.