Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
HWP Jubileum Toernooi (10-07-2021).pdf
Vorige pagina
RSS feed

7 februari

HWP 2 grijpt opnieuw mis
Het zit de laatste tijd niet mee. Behalve in oktober vorig jaar, had er in elke ronde meer ingezeten voor het tweede dan er uitkwam, en nu doemt degradatie op. In de cruciale wedstrijd tegen Spijkenisse kwamen we al snel op achterstand door een blunder van Wouter Gryson aan het eerste bord. Maar aangezien vrijwel alle andere borden goed stonden, was er geen reden voor paniek. Met de eerste tijdcontrole in zicht ging het echter vreselijk mis. Aan de laatste twee borden hadden Frans en Nick plotseling vanuit goede stelling verloren, het voordeel van de voorzitter op bord vijf was verdampt met een kale remisestelling als resultaat, en op het tweede bord had Maarten Rademakers een pion verspeeld. Na de tijdcontrole zetten de overige HWP-ers zetten hun voordeel om in winst, maar dat was helaas niet genoeg voor een matchpunt, omdat Maarten zijn laatste remisekans miste. Zonde, zonde, zonde.
HWP 2   Spijkenisse 1   3,5-4,5
1 W. Gryson 2092 R. Lahaye 2367 0-1
2 M. Rademakers 2075 T. Zhang 2240 0-1
3 F. Verduyn 2156 M. van der Linde 2158 1-0
4 K. Nieuwelink 2152 B. Verstraate 1953 1-0
5 M. van der Zalm 1993 F. van Buuren 2066 ½-½
6 H. Schut 2109 R. v.d. Beek 2016 1-0
7 N. Dubbeldam 1965 M. de Ruijsscher 2055 0-1
8 F. Snijders 1923 J. Lahaye 2091 0-1

Auteur: Kees Nieuwelink


7 februari

In de voetsporen van Capablanca
In december was ik met vrienden op vakantie in Cuba: land van de revolutie en de gebroeders Castro. We hadden twee weken de tijd om te proeven van de nationale cultuur: zon, salsamuziek, mojito’s. Een absolute aanrader in een Nederlandse wintermaand!

Na een korte kennismaking met Havana vertrokken wij met de huurauto naar het zuiden, via Cienfuegos en de Varkensbaai naar Trinidad. Genoten! Onderweg terug naar Havana bezochten we het imposante mausoleum van verzetsheld Ché Guevara in Santa Clara. Er zijn foto’s van Ché waarop hij schaakt, met redelijk normale stellingen. Hij kon er dus wel iets van.

Niet dat ik wilde schaken tijdens mijn vakantie. Ik had Sokolov’s briljante boek over pionnenstructuren bij me, maar verder dan het vluchtig naspelen van enkele potjes was ik niet gekomen. Bijna vergat ik dat ik ook wel eens schaak... tot de terugkomst in Havana. Net als twee weken tevoren, boekten we kamers in het statige hotel Sevilla, een hotel dat de revoluties van de twintigste eeuw goed heeft doorstaan. De muren zijn behangen met foto’s van beroemdheden die hier ooit logeerden: Josephine Baker, Al Capone, zelfs Fidel en zijn broer.

De terugkeer leverde een onverwachte bonus op: een upgrade van de derde naar de zesde verdieping. Dit was de verdieping waar Al Capone eind jaren twintig met zijn entourage verbleef, toen Havana een roversnest was met prostitutie en gokken als grootste bronnen van inkomst. Het schildje bij zijn oude kamer 615 was snel gevonden, de tekst kort en huiveringwekkend: ‘Al Capone, Italo-norteamericano, mafioso famoso’.

Onze kamer 618 was prima, met fantastisch uitzicht over de stad. Mijn vriendin en ik hadden juist de koffers uitgepakt toen ik in ons portaaltje een ander schild ontwaarde naast kamer 620. ‘José Raúl Capablanca, Cubano, Campeón Mundial de Ajedrez’. Jeetje, Capablanca, de derde wereldkampioen, was hier! Ik wist natuurlijk dat Capa in 1921 de wereldtitel veroverde op Emanuel Lasker, in Havana, maar niet dat hij tijdens zijn laatste levensjaren in hotel Sevilla was geweest!

De gedachte dat Capablanca twee kamers verder had gelogeerd liet mij niet los. Ik ging met mijn vrienden naar een restaurant, kon mijn enthousiasme echter niet bedwingen. Ik bestelde lunch, excuseerde me, rende terug naar de hotelreceptie om te bekennen dat ik schaker ben om vervolgens van kamer te ruilen, en keerde juist op tijd terug voor het eten. Mijn vriendin toonde begrip, erg lief.

De kamer van Capablanca is overigens een tamelijk gewone kamer. Je voelt het mysterie als je de eerste keer binnen komt, maar het went snel. Niettemin speelde ik op de kamer een interessante partij tegen Kees de Kruif, prominent Fischer-Zetter, onder invloed van Cubaanse rum. Naar verluid is de geest van Capablanca na Kees’ openingszet 1.b4 uit het pand gevlucht en niet meer gezien.

Capablanca’s graf is te vinden op de necropolis Colon, dichtbij het centrum. We zijn de laatste dag nog op bezoek geweest. Een eenvoudig doch bijzonder fraai familiegraf, van wit marmer.
En zo werd een gewone vakantie toch een beetje een schaakvakantie...
Klik op de foto's voor groot formaat.

Auteur: Ivo Timmermans


6 februari

Ruime overwinning voor HWP 5
De 6e ronde in de ZSB 1e klasse werd voor HWP 5 gespeeld op zaterdag 6 februari 2010 in Het Meulengat te Sluiskil. Alle HWP-teams speelden daar een thuiswedstrijd. De tegenstander van HWP 5 was hekkensluiter Zierikzee 2.
Jelle Vanhijfte opende de wedstrijd met een mooie overwinning! 1-0 voor HWP.
Sadik Bajraktari won eveneens. In een eerder stadium was de stelling minder, maar hij kwam goed terug. Een ruime voorsprong in tijd. Sadik is onze topscorer met 6 uit 6!
Thomas Perisic speelde aan bord 6. Hij kreeg een goede aanval op de koningsvleugel. Na enige tijd kon HWP het winstpunt in ontvangst nemen.
Aan bord 4 kon Cor Provoost zijn favoriete gambiet spelen met wit. Zijn tegenstander kende dit niet, maar reageerde er heel goed op. Na materiaalverlies verloor Cor uiteindelijk de partij. Jammer.
Teamleider Manuel Colsen speelde, net als in de vorige ronde, een partij met wisselende kansen (winst, verlies en gelijkspel). In tijdnood van wit (waarbij de zwarte stelling beter was) gaf zwart een volle toren cadeau. Manuel wist nog met een pion te promoveren en met nog 30 seconden op de klok werd zwart pat gezet.
De partij aan bord 3 duurde het langst. De winst ging hier naar Cees Smits.
Een ruime overwinning voor HWP 5 dus! We zijn goed op dreef, want in de twee wedstrijden van 2010 gingen alle matchpunten naar ons.
Op naar de volgende ronde. We spelen op zaterdag 6 maart 2010 wederom in Sluiskil. De tegenstander van HWP 5 is dan Souburg 3.
HWP 5   Zierikzee 2   4.5 - 1.5
1 S. Bajraktari 1919 H. Jukkenekke 1594 1-0
2 M. Colsen 1484 J. van Dalsen 1395 ½-½
3 C. Smits 1632 P. de Vreede 1516 1-0
4 C. Provoost 1633 P. Yuen 1348 0-1
5 J. Vanhijfte 0000 M. van Rooten 1601 1-0
6 T. Perisic 1367 R. van Rikxoort 0000 1-0

Auteur: Manuel Colsen


6 februari

HWP 1 grijpt laatste strohalm
De wedstrijd tegen mededegradatiekandidaat SMB betekende voor HWP de laatste kans om directe degradatie te ontlopen. Koen had in een vooruitgespeelde partij het goede voorbeeld gegeven.
Al snel kwam er op een paar borden duidelijkheid. Ivo had een pion gewonnen met behoud van een goede stelling en Thibaut leek weinig tegenwerking van zijn tegenstander te krijgen. Er vielen ook wat minpuntjes te noteren. Bij Steven leek het snel mis te gaan en ook Helmut was in een griezelige stelling terechtgekomen (weliswaar met een pion meer). aan de overige borden hadden we geen problemen.
Thibaut won als eerste: 2-0. Daarna viel de beslissing bij Paul, die een modelpartij afleverde: 3-0.
Een tegenvaller was de nederlaag van Tom. Hij leek op een fraaie overwinning af te stevenen, maar in tijdnood ging het mis: 3-1.
Held van de dag was Helmut. Een hele middag tegen een verloren stelling aankijken, maar blijven vechten. Wat een mentaliteit! Gelukkig kreeg hij daarvoor een passende beloning. Toen de dreigingen verdwenen waren, bleek hij een berg materiaal voor te staan: 4-1.
Tieme sloeg een remise-aanbod af, snoepte een pionnetje mee en won overtuigend: 5-1. Daarmee was de wedstrijd beslist, want het was duidelijk dat de resterende borden ook nog het een en ander gingen opleveren.
We besloten de zekerheid van een gemakkelijk halfje te negeren en aan de bordpunten te gaan werken.
Eerst volgde er echter nog een nederlaag. Steven had lange tijd dezelfde ervaring als Helmut, maar bij hem bleef de beloning uit: 5-2.
Lisa toonde ook weer eens aan uit het juiste hout gesneden te zijn. Hoewel de remise voor het oprapen was, bleef ze lange tijd knokken om er meer van te maken. Het bleek er niet in te zitten. De 7-3 eindstand werd bereikt door een overwinning van Johan, die vanuit een lastige stelling goed counterde en vervolgens met uitstekende techniek de winst pakte. Bij Ivo ging er in de technische fase iets mis. Ook hij probeerde lang zijn voordeel te verzilveren, maar slaagde niet.
Door de resultaten van vandaag staan Braceland ESGOO (1 wedstrijd meer gespeeld), HMC Calder, HWP en SMB allen op 2 punten. We zijn nog lang niet veilig, maar doen nog wel mee.


  HWP 1   SMB 1   7-3
1 T. Piceu H. Klip 0-1
2 P. Motwani F. Krudde 1-0
3 H. Cardon S. van Gisbergen 1-0
4 T. Maenhout E. van Heeswijk 1-0
5 K. Leenhouts C. Wustefeld 1-0
6 S. Geirnaert J. Retera 0-1
7 L. Schut J. Aubel ½-½
8 I. Timmermans J. Houben ½-½
9 T. Verlinde C. Koopmans 1-0
10 J. Goormachtigh W. Knoop 1-0

Auteur: Hans Groffen


6 februari

HWP 4 blijft steken op gelijkspel
Op 6 februari 2010 kwam DZD 1 op bezoek in de ZSB hoofdklassecompetitie.
HWP 4 was vastbesloten om de kater tegen Goes 1 met een overwinning weg te spoelen. Maar DZD 1 bood onverwachts zware tegenstand. Toch begon HWP 4 voorspoedig. Nadat Philippe Bekaert een mooie stelling in remise liet verzanden en Steven Rademakers een vol punt liet aantekenen, kreeg Henk de Ridder een remisevoorstel in een gelijke stelling. Henk kende de stellingen van de anderen en nam achteroverleunend het voorstel aan. 2-1 voor en het komt dan vanzelf wel goed. Het duurde vervolgens lang voordat er weer een uitslag kon worden genoteerd. Adri den Hamer dacht ten onrechte dat er niet meer in zat dan eeuwig schaak en deelde het punt. Rudi Pauwels speelde een prima partij als gelegenheids eerstebord speler en zou het beslissende punt scoren. Dit was de sleutelpartij en hier ging het mis. Ontroostbaar en 5 jaar ouder geworden liep Rudi nog wel rond omdat hij passagiers bij zich had die nog bezig waren, maar wel al met zijn gedachten bij morgen omdat hij dan in de Belgisch interclubs aan het bord zit. Vriend en vijand zagen de 4-4 aankomen. Alex de Ridder was in het middenspel op een te voorkomen manier een pion kwijtgeraakt en werd langzaam maar zeker afgeslacht, zoals eigenlijk Bernard het deed, maar dan voor ons. Andre Galle bleef het nog heel lang proberen, maar soms is remise remise. Een slechte maand is nog geen slecht jaar. Iedereen is nu gebrand op een ereplaats in afwachting van het komende seizoen
HWP 4   DZD 1   4-4
1 R.Pauwels 1835 P.v.d.Borgt 1867 0-1
2 Ph.Bekaert 1845 W.Meulblok 1861 ½-½
3 A.Galle 1961 R.Sorber 1746 ½-½
4 S.Rademakers 1696 C.Heijboer 1681 1-0
5 A.den Hamer 1881 L.Zweedijk 1618 ½-½
6 H.de Ridder 1827 R.den Hollander 1558 ½-½
7 B.de Bruycker 2198 B.Koeman 1641 1-0
8 A.de Ridder 1479 J.Capello 1656 0-1

Auteur: Henk de Ridder